Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου του τρέχοντος έτους όσοι παρακολουθήσαμε την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Αθανασίου της πόλης μας στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης φύγαμε όχι απλώς ευχαριστημένοι, αλλά πιο πολύ συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι για το τι μπορεί να πετύχει ένας σύλλογος που πιστεύει στις δυνατότητές του. Το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό! Η χορωδία των ανδρών και των γυναικών τέλεια, τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, που πήραν μέρος στα πολυποίκιλα δρώμενα ασύλληπτα στα παιγνίδια και τις κινήσεις τους, τα χορευτικά τμήματα και των μικρών και των μεγάλων φανταστικά, η ορχήστρα καλλικέλαδη και τα κείμενα που ακουστήκαν από διάφορους εκτελεστές πολύ συγκινητικά και ανθρώπινα!

Αλλά πρώτα δυο λόγια για το Σύλλογο. Ίσως είναι ο νεότερος σύλλογος στην πόλη μας. Ιδρύθηκε το 1997 από κάποια επώνυμα στελέχη, που κατοικούν στην ενορία του Αγίου Αθανασίου. Βασικά κατάγονται από τα χωριά του Τσαρσιαμπά. Από τη Λευκοπηγή, την Αγία Παρασκευή, τη Ροδιανή, το Κτένι, την Κερασιά, την Αιανή, το Χρώμιο, την Καισαρειά, τις Βάνιτσες, το Μηλωτήνι, τον Κρόκο, τη Μεταμόρφωση, αρκετοί από τα χωριά των Γρεβενών και διάφορα άλλα μέρη. Η ομάδα αυτή των ανδρών και γυναικών έψαχνε να βρει κάποια λύση στα προβλήματα των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών, που ταλαιπωρούσαν τους παλιούς κατοίκους της γειτονιάς του Αη-Θανάση, αλλά και τους νέους οικήτορες που έκτισαν το σπίτι τους στη νέα επέκταση της πόλης μας μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1995.

Στη δεκαετία του 80 άτυπα κάποια μέλη φρόντισαν να κτιστεί Σχολείο για τα παιδιά τους και πέτυχαν να παραχωρηθεί από την Εργατική Εστία οικόπεδο τριών στρεμμάτων περίπου μέσα από τα οικόπεδα, που κτίστηκαν οι Εργατικές; Κατοικίες. Μετά ακολούθησε η δημιουργία νέας Ενορίας του Αγίου Αθανασίου για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Συγχρόνως από τα πρώτα χρόνια λειτούργησε και ένα μικρό Συνοικιακό Συμβούλιο και μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις και με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής προώθησε και πέτυχε την επίλυση πολλών καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων. Παράλληλα ιδρύθηκε το πρώτο παιδικό χορευτικό και οι πρώτες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ο πρώτος φανός του Αγίου Αθανασίου έκαναν την εμφάνισή τους.

Ο Δήμος συνέτρεξε το Σύλλογο και παραχώρησε αίθουσες και γραφεία στις εργατικές κατοικίες της γειτονιάς. Έτσι από το 2006 δημιουργήθηκαν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες, τμήματα ευρωπαϊκών χορών για ενήλικες, τμήματα μοντέρνου χορού για παιδιά και εφήβους, τμήματα εκμάθησης ζωγραφικής για ενήλικες και παιδιά, τμήματα γυμναστικής (πιλάτες), χορωδία παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού, τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων και ένα παιδικό τμήμα εκμάθησης σκακιού. Ακόμη διοργανώνει μουσικές και λαϊκές βραδιές, αποκριάτικους χορούς και καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Και με τη συνεργασία διαφόρων φορέων διοργανώνει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια: πρώτες βοήθειες, κοπτική, ραπτική, μαγειρική και άλλα.

Στη μεγαλειώδη εκδήλωση της 17ης Μαΐου, που προλόγισε ο επί πολλά έτη πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τσιάμης, εξαιτίας του προέδρου, που ήταν άρρωστος, ο Σύλλογος ανέδειξε την πολύπλευρη προσφορά του στον πολιτισμό. Ίσως είναι ο μοναδικός σύλλογος, που έχει τόσες δραστηριότητες! Θέλησε να παρουσιάσει τη δουλειά που επιτελούν οι δάσκαλοί του με όλα τα τμήματα όλη τη χρονιά. Ήταν μια προσπάθεια να συνδυαστεί η προβολή όλων των τμημάτων μέσα από δρώμενα που αναδεικνύουν τα τοπικά ήθη και έθιμα μέσα στον κύκλο του χρόνου. Και το πέτυχαν σαν άριστοι ηθοποιοί και σαν επαγγελματίες καλλιτέχνες!

Παρουσιάστηκαν στην αρχή όλα τα τμήματα που δραστηριοποιούνται. Πολλές δεκάδες παιδιών με διάφορες ενδυμασίες, που έπαιζαν, χόρευαν, γυμνάζονταν, ζωγράφιζαν, έπαιζαν σκάκι, έτρεχαν, ενώ η χορωδία συνεχώς σ’ όλα τα δρώμενα τραγουδούσε διάφορα παραδοσιακά τραγούδια, κατάλληλα όμως στο γενικότερο φαντασμαγορικό θέαμα. Ακολούθησε ο μύθος της Περσεφόνης στο σημερινό πολιτισμό. Ο κύκλος της ζωής παράλληλος με τον κύκλο της φύσης στον τόπο μας. Αυτό το γήινο δράμα, όπως παρουσιάζεται στον τόπο μας. Την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα. Παρουσιάσανε την Περπερούνα, τα Βαφτίσια, τον Αρραβώνα, τον Τρύγο, τα Νυχτέρια, τα Χοιροσφάγια, τα Κόλιαντα, τις Κλαδαριές, τα Ρουγκατσιάρια, τους Φανούς, τα Χελιδονίσματα, το Μάη, το Γάμο, αλλά και την Κηδεία! Το καφενείο της γειτονιάς, τους απλούς ανθρώπους της, που, αφού πιούν δυο ποτηράκια, το ρίχνουν στο χορό στην αρχή μόνοι τους ,αλλά μετά έρχονται και οι γυναίκες τους και η σκηνή γίνεται περισσότερο ρομαντική και ανθρώπινη.

Τη σκηνική επιμέλεια, όπως φαίνονταν στο πρόγραμμα, είχαν η Θεανώ Βλάχου, ο Γιάννης Γκόγκος, η Ματίνα Μάρα, η Στέλλα Σκρέκα και ο Χάρης Κούρτης. Τα πολύ ωραία και μεστά κείμενα αποδόθηκαν τέλεια από τους Θεανώ Βλάχου και Θωμά Παπαθανασίου, που τα έγραψαν κιόλας. Βοήθησε και η δημοσιογράφος του WEST Ματίνα Πατσάκα, πολύ κατάλληλη για τέτοιες εκδηλώσεις και οι γυναίκες του Κρόκου, που τραγούδησαν και χόρεψαν το Μάη και είπαν ένα μοιρολόγι για το Σωτήρα Χριστό. Τη γενική μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση είχε ο ταλαντούχος καλλιτέχνης Βαγγέλης Βέττας, ενώ την ορχήστρα αποτελούσαν οι Νίκος Τζουκόπουλος κλαρίνο, Νίκος Πλιάτσιος κιθάρα, Σάκης Γάτας κρουστά, Βασίλης Βασιλειάδης κιθάρα και λαούτο και Γιάννης Κωνσταντάς νταούλι.

Πολλά συγχαρητήρια στο δραστήριο Σύλλογο του Αγίου Αθανασίου και στο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους: Γιάννη Λαμπρόπουλο, Παρασκευά Τούνα, Ζήνωνα Φτάκα, Γιώτα Μανταλά-Δήμζα και Τριαντάφυλλο Τσέλιο.

Το πόσο σημαντική είναι η κοινωνική προσφορά του Συλλόγου στα δρώμενα της πόλης μας, αποτυπώνεται εντονότερα στη σκέψη μας, όταν αναλογιστούμε την εικόνα της σημερινής εποχής που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται πολιτισμένη και προοδευτική, όσον αφορά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και τους πολιτειακούς θεσμούς. Έντονα είναι όμως τα σημάδια της μαζοποίησης, του καταναλωτισμού, της ανεργίας, της οικονομικής και οικολογικής κρίσης της κρίσης αξιών, της παγκοσμιοποίησης. Όλα αυτά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Αθανασίου Κοζάνης προσπαθεί με τις ενέργειές του και τις πολλές δραστηριότητές του να εξανθρωπίσει και να απαλύνει τις συνέπειές τους στις ψυχές των ανθρώπων.

Γεώργιος Δ. Μυλωνάς

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος