Το Ταρζανάκι

Γεώργιος Δ. Μυλωνάς, Το Ταρζανάκι, Κοζάνη 2015

tarzanaki

Εισαγωγή

Καλοκαίρι του 1975. Τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα έχουν ηρεμήσει. Τα δίσεκτα χρόνια με τη χούντα έχουν περάσει. Μπορεί ακόμη τα «σταγονίδια» της χούντας να μην έχουν εξαφανιστεί τελείως, όμως ο λαός είναι πλέον ελεύθερος και απαλλαγμένος από κάθε είδους απαγορεύσεις. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχει πανίσχυρη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κων. Καραμανλή. Είναι λαοπρόβλητη και ψηφισμένη από τον ελληνικό λαό. Στο τιμόνι της βρίσκεται ένας παλιός πολιτικός της συντηρητικής παράταξης, που γύρισε στην πατρίδα μετά από δέκα χρόνια αυτοεξορίας. Ήρθε στην Ελλάδα σα σωτήρας μετά την κατάρρευση της χούντας. Έτσι τον είδε όλος ο λαός και έτσι τον περίμενε. Τους  πρωταίτιους χουντικούς αξιωματικούς τους περιποιήθηκε δεόντως με το έκτακτο στρατοδικείο και τους έκλεισε ισόβια στη φυλακή. Ισόβια, όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια, έλεγε και ξανάλεγε, όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι. Τους τυράννους σκληρά μέτρα τους αξίζουν! Ποδοπάτησαν τις ελευθερίες του λαού και στέρεσαν τα δικαιώματά του. Ξευτέλισαν την προσωπική ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Για επτά ολόκληρα χρόνια έβαλαν τον ελληνικό λαό στο γύψο! Τέτοια έκαναν, τέτοια έπρεπε να πάθουν!

Ο λαός άρχιζε να ζει δημοκρατικά. Να πιστεύει όπου θέλει και να ψηφίζει όποιο κόμμα επιθυμεί και όποιον υποψήφιο θεωρούσε κατάλληλο και άξιο να τον εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο. Σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Οι εφημερίδες κυκλοφορούν ελεύθερα και οι δημοσιογράφοι καταπιάνονται με όλα τα προβλήματα του λαού.  Γράφουν και δημοσιεύουν τα πάντα, χωρίς ουσιαστικά κανένα έλεγχο. Η δημοκρατία ξανάρχισε να λειτουργεί, όπως ήταν πριν από την 21η Απριλίου του 1967.

Στα σχολεία, τα εργοστάσια, τα πανεπιστήμια, τα πολιτιστικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τις νομαρχίες, τα υπουργεία, σ’ όλους τους χώρους εργασίας επικρατεί άνεμος ελευθερίας. Η ευφορία της μεταπολίτευσης περισσότερο φάνηκε στα σχολεία. Οι Δάσκαλοι σ’ όλες τις βαθμίδες νιώθουν ελεύθεροι. Μιλούν ελεύθερα και διδάσκουν στα παιδάκια κάθε γνώση, χωρίς περιορισμούς, χωρίς περιστροφές και χωρίς λογοκρισίες. Κάπου ξεπερνούν και τα εσκαμμένα!